Kyselina boritá sa bežne považuje za stimulátor kvitnutia a tvorby plodov, a je to pravda.
Jej úloha v živote rastlín je však oveľa širšia a nedostatok bóru sa prejavuje nielen v dutých kvetoch, ale v tých najneočakávanejších a najničivejších formách, uvádza korešpondentka .
Bór je zodpovedný za transport cukrov, tvorbu bunkovej steny a procesy delenia v rastových bodoch. Jeho nedostatok zasahuje najzraniteľnejšie miesta: vrcholové púčiky, mladé korene a cievny systém.
U červenej repy sa prejavuje ako srdiečková hniloba, zatiaľ čo u karfiolu sa prejavuje vydutie a navŕtanie kvetenstiev. Paradajky vykazujú sčernanie rastového bodu stonky a nové listy sú krehké a deformované.
Hnojenie bórom nie je jednorazovým opatrením počas kvitnutia, ale strategickým výživovým prvkom. Prvú aplikáciu možno vykonať ešte počas namáčania semien (0,2 g na liter vody), čím sa výrazne zlepší ich klíčivosť a energia klíčenia.
Druhé kŕmenie sa vykonáva vo fáze pučania, pričom sa rastliny postriekajú slabým roztokom (5 g na 10 litrov vody). Ide o klasické ošetrenie na zlepšenie nasadenia plodov, najmä v chladnom alebo zamračenom počasí.
Treťou, ale nemenej dôležitou fázou je kŕmenie v období nasadzovania plodov, keď bór podporuje lepší odtok cukrov z listov. To priamo ovplyvňuje obsah cukru v paradajkách, cukrovej repe a bobuľovinách.
Bór je však stopový prvok a jeho nadbytok je toxický. Nadmerná koncentrácia len 2 až 3-krát spôsobuje popálenie okrajov listov, ich krútenie a odumieranie. Tu funguje zásada „viac je lepšie“ presne naopak.
Pracovný roztok by sa mal pripravovať opatrne, najprv sa prášok zriedi v malom množstve horúcej vody a potom sa do požadovaného objemu prileje studená voda. Kryštály sa v studenej vode dobre nerozpúšťajú a môže sa dosiahnuť nerovnomerná, spaľujúca koncentrácia.
Kompetentné, dávkované používanie tohto lacného lieku z lekárne rieši mnohé skryté problémy. Nerobí zázraky, ale jednoducho napravuje to, čo rastliny nedostali z našej, žiaľ, neideálnej pôdy.
Prečítajte si tiež
- Čo ak záhon mulčujete čerstvými pilinami: skryté nebezpečenstvá obľúbeného materiálu
- Prečo je srvátka v čistej forme na záhone zbytočná: vedecký pohľad na ľudovú prax

