Ostrá štipľavosť a niekedy až prílišná horkosť cibule môže prebiť chuť akéhokoľvek šalátu alebo kebabu.
Mnohí ľudia sa snažia situáciu napraviť tým, že nakrájané kolieska zalejú vriacou vodou, ale táto metóda má častejšie opačný účinok, cibuľa je vodnatá a bez chuti, uvádza korešpondent .
Horúca voda síce zabíja horkosť, ale zároveň ničí chrumkavú štruktúru a vyplavuje všetok charakter, takže zo zeleniny zostáva len bledý tieň.
Pixabay
Jemnejším a účinnejším spôsobom je zaliať cibuľu nie vriacou vodou, ale roztokom horúcej (asi 70-80 stupňov) marinády na báze vody, octu, soli a cukru.
Týmto spôsobom cibuľa prejde jemnou pasterizáciou, zachová si svoj tvar a získa požadovaný sladkokyslý nádych, ale nerozvarí sa.
Stačí päť až sedem minút, po ktorých sa tekutina scedí. Cibuľa sa stane poddajnou a aromatickou, stratí akúkoľvek prílišnú ostrosť, ale zostane štruktúrovanou súčasťou pokrmu, nie kašovitou prílohou. Cieľom je dosiahnuť túto rovnováhu.
Prečítajte si tiež
- Prečo by sa mal chlieb krájať úplne vychladnutý: trpezlivosť, ktorá mení štruktúru
- Čo sa stane, ak uvaríte zemiaky v mäsovom vývare: trik pre luxusnú chuť

