Zrelú zeleninu inštinktívne odkladáme do chladničky, aby sme predĺžili jej čerstvosť, ale pre paradajky je to istá smrť chuti.
Chlad nielenže spomaľuje proces hnitia, ale nenávratne ničí komplexné prchavé zlúčeniny zodpovedné za bohatú letnú chuť, uvádza .
Aromatické molekuly sa prestanú tvoriť a konzistencia sa stane práškovitou. Ideálnym prostredím pre zrelé paradajky je suché, tmavé a chladné miesto (približne 12-15 °C), napríklad dno kuchynskej skrinky.
Usporiadajte ich v jednej vrstve, najlepšie stonkami nahor, mimo ostatnej zeleniny. Takto budú ďalej dozrievať, čím sa zvýši ich chuť a nestratia ju.
Do chladničky by ste mali posielať len nakrájané paradajky alebo tie, ktoré sa už začali kaziť. Jednoduché prerušenie návyku skladovania v chlade vám vráti skutočnú chuť, ktorú ste hľadali vo vašich šalátoch a omáčkach.
Prečítajte si tiež
- Čo sa stane, ak cibuľu pred nakladaním zalejete vriacou vodou: klamlivo jednoduchý trik
- Prečo by sa mal chlieb krájať úplne vychladnutý: trpezlivosť, ktorá mení štruktúru

