Pokušeniu ukrojiť si krajček ešte teplého, chutného chleba hneď pri peci sa takmer nedá odolať.
Tento akt, taký prirodzený pre hladného človeka, však podľa korešpondenta vážne poškodzuje samotnú štruktúru omrvinky, takže následné plátky sú vlhké a lepkavé.
Vo vnútri čerstvo upečeného bochníka sa para naďalej aktívne pohybuje a proces želatinizácia škrobu, ktorý sa musí stabilizovať. Krájanie horúcim nožom narúša túto jemnú štruktúru, roztláča póry, ktoré sa nestihli usadiť, a uvoľňuje prebytočnú vlhkosť priamo do omrviniek.
Po čakaní na úplné, pokojné vychladnutie na grile získate úplne iný výrobok – s čistými pórmi, pružný a dokonale nakrájaný na rovnomerné, úhľadné plátky.
Táto prestávka nie je len formalitou, ale poslednou a najdôležitejšou fázou pečenia, ktorá prebieha mimo rúry.
Trpezlivosť sa vám odmení nielen dokonalou štruktúrou, ale aj tým, že chlieb vydrží dlhšie čerstvý.
Prečítajte si tiež
- Čo sa stane, keď uvaríte zemiaky v mäsovom vývare: trik pre luxusnú chuť
- Ako dosiahnuť, aby bol šalát po zálievke chrumkavý: zabudnutá zásada kuchárov

